2020-10-15 13:53Pressmeddelande

Sveriges arenor i akut behov av stöd

- Stockholm Live, Got Event och Malmö Arena publicerar öppet brev till regeringen

 

Landets idrotts- och evenemangsarenor befinner sig i ett akut läge eftersom ingen evenemangsverksamhet har kunnat bedrivas sedan den 12 mars. Nu riktar arenabolagen i landets tre största städer skarpa krav på att besked om stöd är akut, eftersom det kommer att ta lång tid innan ordinarie verksamhet kan bedrivas igen.

De tre arenabolagen Stockholm Live, Got Event och Malmö Arena har därför idag skickat ett gemensamt öppet brev till Närings- respektive Kultur- och idrottsministrarna om besked i frågorna kring förlängt permitteringsstöd för arenabolagen tillsammans med riktat stöd, då bolagen som driver arenorna inte inkluderats i tidigare presenterat stödpaket till kultur- och idrottssektorerna.

– Vi har ju enligt lag i princip näringsförbud och om vi ska ha en chans att överleva bortom pandemin, så behöver vi besked från regeringen om stöd. Vi har sedan i juni fört en dialog med myndigheter kring vikten av att se hela ekosystemet kring evenemangsnäringen och när de riktade stöden till kultursektorn och idrotten aviserades, lämnades vi som arenabolag utanför. Så för oss handlar det nu om avgörande besked för hur vi ska hantera kommande månader, säger Andreas Sand, vd på Stockholm Live.

Nedan publiceras i helhet det brev som bolagen idag skickat till de berörda departementen:

Vi arbetsgivare med totalt stopp för ordinarie verksamhet måste få besked omgående!

  Öppet brev till Näringsminister Ibrahim Baylan och Kultur- och idrottsminister Amanda Lind, 15 oktober 2020.

  Vi adresserar er med anledning av att vi befinner oss i ett akut och desperat läge. Sedan i våras har vi uppmärksammat regeringen på evenemangsnäringens hela ekosystem av aktörer som sedan den 12 mars inte har några som helst intäkter. Som arenabolag med ansvar för evenemangsarenorna i landets tre största städer kan vi inte räkna med att kunna ha några publika evenemang under första halvåret 2021, och skulle det plötsligt förändras så har vi ändå en planeringshorisont på 6-12 månader för alla större evenemang. Samma situation gäller för alla våra kollegor på arenabolag i hela landet. 

 

Vi fortsätter att till fullo stötta det arbete som sker för att begränsa smittspridningen av Covid-19 och uppskattar att våra krav på direkt stöd till både kultur- och idrottssektorerna har hörsammats. Men det akuta problem som har uppstått för oss, som företrädare för landets största evenemangsarenor, som är enorma motorer för våra städers hela besöksnäring och evenemangsnäringen i Sverige, är att vi inte omfattas av de direkta stöd som Kultur- och idrottsministern presenterade den 2 oktober och som vi har kämpat för ska införas. De generella stöd såsom tidbegränsat omställningsstöd och nuvarande permitteringsstöd löper dessutom ut väldigt snart. När dessa stöd snart försvinner, och utan omgående besked om nya stödpaket, så kommer vi som arenabolag inte att överleva, vilket även innebär att de tidigare generella stöd vi har kunnat söka har varit helt verkningslösa.

 

Det vi nu kräver är att Näringsministern och Kultur- och Idrottsministern ger tydliga besked:

 

  • Besked om en fortsättning av nuvarande permitteringsstöd för oss som inte får bedriva ordinarie verksamhet under rådande pandemi, som gäller så länge som vi inte kan ha större publika evenemang. Året går mot sitt slut och regeringen måste kunna komma med ett tydligt besked i den här frågan omgående för att minska osäkerheten för den hårdast drabbade näringen i landet.

 

  • Besked om riktat stöd under hela den tid som evenemangsnäringen inte kan genomföra stora publika evenemang på grund av Covid-19, med tydlighet i att även landets arenabolag ska omfattas på samma sätt som kultur- och idrottssektorn har stöttats i tidigare stödpaket.

 

 För varje dag som går utan besked kommer vi allt närmare ett läge då vi måste planera för ytterligare varsel och eventuell avveckling av våra verksamheter. Risken är också uppenbar att dagen då allt öppnar upp igen, så finns det ingen med den erfarenhet och kompetens som krävs för att driva arenor och ta emot stora evenemang, kvar i branschen. Som vi redan i våras diskuterade med er är evenemangs-branschen ett ekosystem av väldigt många aktörer där arenorna är en viktig grundpelare. Utan stöd kommer den delen av ekosystemet att kollapsa med idrottslag utan hemmaplaner, arenabaserade musik- och kulturevenemang utan spelplatser och dessutom kommer en viktig infrastruktur kring våra städers turistomsättning att gå förlorad. 

 

  Med vänlig hälsning,

 

  Andreas Sand                       Lotta Nibell                        Karin Mårtensson

  VD Stockholm Live                VD Got Event                      VD Malmö Arena

 

  Tillsammans har Stockholm Live (som driver Friends Arena, Tele2 Arena, Ericsson Globe, Hovet och Annexet), Got Event (som driver 8 arenor bl.a.   Scandinavium, Gamla Ullevi, Ullevi, Bravida Arena och Frölundaborg) och Malmö Arena, över 5 miljoner arenabesökare inom kultur och idrott under ett normalår. De arenor som bolagen tillsammans driver gästas totalt av ca 800 evenemang årligen. Arenorna har även totalt 7 hemmalag i herrallsvenskan och superettan, 1 hemmalag i damallsvenskan, 4 hemmalag i svenska hockeyligan och hockeyallsvenskan, 1 hemmalag i elitserien i handboll för herrar samt både herr- samt damlandslaget i fotboll.  

 

 

För ytterligare information:

 

Stockholm Live; Daniel Stålbo, Marknadsdirektör, tel 08-600 91 05

 

Got Event; Lotta Nibell, VD, tel: 070-770 00 38

 

Malmö Arena; Karin Mårtensson, VD, tel: 073-252 20 08


Om Stockholm Live

Stockholm Live driver Nordens mest besökta arenor i form av Ericsson Globe, Hovet, Annexet, Tele2 Arena och attraktionen SkyView i Stockholm, samt Friends Arena i Solna. Varje år besöker ca 3 miljoner människor Stockholm Lives arenor och de över 330 idrotts- och underhållningsevenemang som de gästas av. Stockholm Live är en del av ASM Global, ett världsledande företag inom drift och utveckling av kongresscenter och evenemangsarenor, med huvudkontor i Los Angeles, USA. För mer information se www.stockholmlive.com alternativt www.asmglobal.com.