2011-02-04 09:48Pressmeddelande

SKYVIEW ETT ÅR OCH REDAN EN TURISTSUCCÉ - EN TREDJEDEL AV BESÖKARNA KOMMER FRÅN UTLANDET

Det har gått ett år sedan de två gondolerna på Ericsson Globe invigdes under stor dramatik mitt i en yvig snöstorm. Huvudstadens yngsta turistattraktion har under året tagit 160 000 personer till Ericsson Globes topp – och därmed slagit besöksmålen som sattes för första året. En stor andel av de som valt att se Stockholm från ovan är utländska turister. 

Från början lät det som en galen dröm. Skulle glasgondoler byggas på en av världens största klotrunda byggnader? Ett år efter öppnandet kan det konstateras att SkyViews första år har gått som på räls.

-          Vi visste att SkyView skulle förändra Stockholms siluett med två glasgondoler på Ericsson Globe. Men det är väldigt glädjande att se att turistnäringen i Stockholm också fått en ny attraktiv destination på stadens redan spännande utbud. Och inte minst att SkyView går med vinst redan första året, säger Ninna Engberg, VD Stockholm Globe Arenas.

I ungefär 432 000 minuter har SkyViews glasgondoler åkt uppför rälsen på Ericsson Globe under året som gått, och 160 000 personer har valt att se Stockholm från 130 meter över havet. Det är en brokig skara personer som åkt upp på Ericsson Globe under första året – till exempel var den yngsta resenären 2010 bara en vecka gammal, och den äldsta 95 år.

Skyview väcker uppmärksamhet utanför Sveriges gränser 
En tredjedel av besökarna kommer från utlandet, där listan toppas av turister från Finland, tätt följda av italienska och spanska turister. SkyViews glasbubblor väcker uppmärksamhet utanför Sveriges gränser – under första året har tv-team från bland annat Sydafrika, USA, Spanien, Korea och Ryssland gjort resereportage från SkyView.

Fakta om SkyViews första år: 
- Har färdats i ca 432 000 minuter 
- 25 par har gift sig i gondolerna – och många fler har friat 
- Första biljettköparna var två damer i åldrarna 82 och 84 
- Det har serverats 1994 glas champagne i Skyview 
- 795 flaskor champagne har öppnats i gondolerna 
- Rälsen sattes på plats av bergsklättrare från Jämtland 
- Under juni, juli och augusti gick SkyView med 100% beläggning 

 

För mer information, vänligen kontakta: 
Christer Ferngren, ansvarig SkyView, tel 08-600 93 55

Om Stockholm Globe Arenas 
Stockholm Globe Arenas ansvarar för driften av de fem arenorna Ericsson Globe, Annexet, Hovet, Söderstadion, Stockholmsarenan (dec 2012), samt attraktionen SkyView, och har en kapacitet för 44 400 besökare. Arenorna gästas årligen av världsartister som Lady Gaga, Celine Dion och Bruce Springsteen. Dessutom genomförs stora idrottsmästerskap som Inomhus-EM i friidrott, Basket-EM och Ishockey-VM, samt megaevenemangen Monster Jam och NHL-premiären. Med cirka 300 genomförda evenemang per år och 1,4 miljoner besökare är evenemangsområdet i särklass det största och mest flexibla i norra Europa. www.globearenas.se

Om AEG Facilities 
Stockholm Globe Arenas ägs av AEG Facilities. AEG är ett helägt dotterbolag till Anschutz Company, världsledande arrangör av sport och underhållningsevenemang. AEG Facilities, är i sin tur ett fristående bolag inom AEG, som äger, driver och utvecklar en rad anläggningar och arenor över hela världen. Däribland the O2 i London och LA Live i Los Angeles.www.aegworldwide.com


Om Stockholm Live

Stockholm Live driver Nordens mest besökta arenor i form av Ericsson Globe, Hovet, Annexet, Tele2 Arena och attraktionen SkyView i Stockholm, samt Friends Arena i Solna. Varje år besöker ca 3 miljoner människor Stockholm Lives arenor och de över 330 idrotts- och underhållningsevenemang som de gästas av. Stockholm Live är en del av ASM Global, ett världsledande företag inom drift och utveckling av kongresscenter och evenemangsarenor, med huvudkontor i Los Angeles, USA. För mer information se www.stockholmlive.com alternativt www.asmglobal.com.