2017-05-16 12:41Pressmeddelande

Så blir UEFA Europa League-finalen på Friends Arena

Nedräkningen till den stora UEFA Europa League-finalen på Friends Arena har börjat på allvar, och de minutiösa förberedelserna går nu in i ett slutskede.

Cirka 48 000 fotbollsälskare från hela världen väntas till arenan den 24 maj för att se Ajax och Manchester United göra upp om titeln.

– Vi har i över nära två års tid planerat för det här ögonblicket och mycket av vårt fokus så här i slutskedet handlar då förstås om skådeplatsen Friends Arena och logistiken runtomkring, säger Göran Havik, projektledare för UEFA Europa League-finalen på Svenska Fotbollförbundet.

Tillsammans med VM 1958, EM 1992, VM för damer 1995 och EM för damer 2013, där finalen spelades på Friends Arena, är UEFA Europa League-finalen det största internationella fotbollsevenemang som Sverige som värdnation har arrangerat. UEFA Europa League-evenemanget sammanfaller påpassligt nog med att arenan i år firar femårsjubileum.

– Vi är väldigt entusiastiska över att få visa upp Friends Arena, Solna och Stockholm för resten av världen i det här fina sammanhanget, säger Marie Lindqvist, vd för Friends Arena.

Nedan lite mer fakta och siffror inför det stora fotbollsögonblicket på Friends Arena:

·         Förra årets final i UEFA Europa League direktsändes i över 100 länder med 160 miljoner tittare.

·         UEFA Europa League-finalen är den största tv-produktionen för fotboll som någonsin genomförts i Sverige.

·         På plats kommer det att finns cirka 10 TV-bolag med egna produktionsenheter för att bevaka evenemanget tillsammans med uppskattningsvis 1000 medierepresentaner. Fem stycken tv-studios kommer att inredas för evenemanget.

·         På den specialutbyggda pressläktaren kommer uppskattningsvis 160 kommentatorer från radio och tv att jobba under matchen.

·         34 kameror bevakar varje sekund av matchen för den internationella TV-signalen. Till det tillkommer kameror från enskilda TV-bolag.

·         För de respektive finallagen har 10 000 biljetter vardera reserverats för supportrarna.

·         Tusentals internationella supportrar beräknas både anlända och avresa under finaldygnet, vilket ställer extra krav på logistik till och från Arlanda.

·         Cirka 300 volontärer finns på plats för att hjälpa till. Intresset för att vara volontär under finalen har varit mycket stort.

·         I publiken finns bland många andra Alexander Ceferin, UEFA-president, Patrik Andersson Ambassadör UEFA Europa League-finalen, Karl-Erik Nilsson, ordförande SvFF, Pia Sundhage, förbundskapten damlandslaget, Janne Andersson, förbundskapten herrlandslaget och Håkan Ericson, förbundskapten U21.

·         UEFA Europa League-finalen invigs av bland annat DJ-duon Axwell Λ Ingrosso, som därmed gör ett återtåg till Friends Arena efter succéspelningarna i december 2012 då de tog farväl med sin tidigare grupp Swedish House Mafia. Elever från Kulturskolorna i Solna och Stockholm deltar också i invigningsceremonin.

·         UEFA Europa League-finalen genomförs i ett samarbete mellan Stockholms stad, Solna Stad, Friends Arena och Svenska Fotbollförbundet.


Om Stockholm Live

Stockholm Live driver Nordens mest besökta arenor i form av Ericsson Globe, Hovet, Annexet, Tele2 Arena och attraktionen SkyView i Stockholm, samt Friends Arena i Solna. Varje år besöker ca 3 miljoner människor Stockholm Lives arenor och de över 330 idrotts- och underhållningsevenemang som de gästas av. Stockholm Live är en del av ASM Global, ett världsledande företag inom drift och utveckling av kongresscenter och evenemangsarenor, med huvudkontor i Los Angeles, USA. För mer information se www.stockholmlive.com alternativt www.asmglobal.com.