2022-10-27 06:00Pressmeddelande

Friends Arena fyller 10 år

Friends ArenaFriends Arena

8 200 000 miljoner sålda biljetter sedan Friends Arena invigdes, och publikrekord för både dam- och herrlandslagen i fotboll och AIK

 

Idag är det 10 år sedan Friends Arena invigdes inför 50 000 åskådare och under närvaro av H.K.H. Kronprinsessan Victoria i en föreställning regisserad av Colin Nutley. Efterföljande månad, den 14 november, spelades den första fotbollsmatchen där Zlatan Ibrahimovics ikoniska cykelspark och totalt fyra mål mot England invigde svenska herrlandslagets nya nationalarena. Under våren 2013 flyttade AIK in till sin nya hemmaarena.

 

Sedan starten har totalt över 8 200 000 biljetter sålts till de totalt 350 olika evenemang som genomförts på arenan. Publikrekordet är för närvarande 58 163.

 

Som nationalarena för svenska herrlandslaget i fotboll har förstås många spännande kval- och gruppspelsmatcher spelats här. Men arenan har också stått värd för flera stora internationella mästerskap såsom EM-finalen för damer 2013 och Europa League-finalen 2017. Herrlandslaget i fotboll har hittills lockat totalt 1 567 696 besökare till sina matcher, med rekordnotering den 50 022 åskådare i en match mot Luxemburg 2018.

 

AIK har sedan de flyttade in på Friends Arena totalt lockat 2 922 863 besökare med toppnotering 2018 då 50 128 såg AIK spela mot Sundsvall. AIK:s publiksiffror har växt stadigt sedan flytten till arenan och klubben kvalar in bland de 50 klubblag i Europa med högst publiksiffror!

 

Arenan har också det svenska publikrekordet för damer när 41 301 åskådare såg EM-finalen mellan Tyskland och Norge 2013. När Sverige i somras mötte Brasilien slogs publikrekordet för det svenska damlandslaget i fotboll med 33 218 i publiken.  

 

Som en av världens mest moderna multiarenor har Friends Arena stått värd för en mängd världsstjärnor inom musik som bland annat Beyoncé, Coldplay, Guns N’ Roses, Eminem, Ed Sheeran, Ariana Grande, Bruce Springsteen, AC/DC, Iron Maiden, The Rolling Stones och Swedish House Mafia. Den svenska Melodifestivalen har fått sitt hem på arenan och totalt har 9 svenska finaler i Mello ägt rum på arenan. Mest publik hittills lockade Avicii Tribute Concert med 58 163 i publiken. Totalt har 12 konserter haft fler än 50 000 besökare, där det enskilt största evenemanget hittills har varit Bruce Springsteens tre konserter 2013 som under tre dagar fick 167 160 fans att komma till Friends Arena.

 

Friends Arena är mer än musik och fotboll, och ett flertal olika evenemang inom idrotter inom så vitt skilda områden som ridsport, speedway, cykel och obstacle race har arrangerats på arenan. Under en period spelades SM-finalerna i bandy på arenan vilket resulterade i ett nytt publikrekord med 38 474 åskådare på finalen 2013.

 

Runt Friends Arena har också ett av Europas mest expansiva kontors- och bostadsområden etablerat sig, och idag bor och arbetar 35 000 personer i Arenastaden, som även är platsen för Nordens största köpcentrum i Mall of Scandinavia.

 

– Friends Arena har en enorm betydelse för Sverige och Stockholm som Nordens evenemangshuvudstad. I vårt digitaliserade samhälle där allt är tillgängligt står sig den unika liveupplevelsen stark och speciellt Friends arena där så många kan samlas och dela en upplevelse. När arenan nu fyller 10 år och vi lämnar pandemin bakom oss ser vi fram emot många stora nya liveögonblick, säger Andreas Sand, vd för Stockholm Live som är Friends Arenas arenaoperatör.

 

Vi har sedan vi flyttade in på Friends Arena sett en enorm utveckling vad det gäller intresset för svensk landslagsfotboll i hela landet, en utveckling som har överträffat alla våra förväntningar. I takt med att publiksiffrorna för damlandslaget också har ökat, så ser vi fram emot att ha fler stora damlandskamper på Friends Arena där vårt fokus nu ligger på att säkra att EM-finalen för damer 2025 spelas där, säger Sune Hellströmer, senior advisor i Svenska Fotbollförbundet.

 

Ser vi tillbaka på de här åren har arenan varit en nyckelfaktor för både sportsliga och publikmässiga framgångar för oss. Inte minst för att vi sedan vi flyttade in har ökat publiksnittet betydligt där vi hittills haft 9 matcher med fler än 40 000 åskådare. Nästa naturliga målsättning är förstås att få bärga hem guldet till Friends Arena, säger Manuel Lindberg, klubbdirektör/vd för AIK.

 

– Friends Arena har gjort det möjligt att attrahera en helt ny kategori av artister och evenemang även i Stockholm och inte bara på Ullevi. Vi har haft artister som Bruce Springsteen & The E-Street Band, Rolling Stones, Beyoncé, Eminem och Lady Gaga till den stora finalen av Melodifestivalen – för att nämna några. Dessutom har vi flertalet stora akter planerade för Friends Arena 2023 bland andra Depeche Mode och Ozzy Osbourne, säger Thomas Johansson, nordisk styrelseordförande på Live Nation.

 

­– 2009 när det första spadtaget togs för Friends Arena var området känt som Dalvägens industriområde - här fanns järnvägsspår, plåtskjul och tomma grusytor. 10 år efter invigningen är Arenastaden hem och arbetsplats för över 35 000 personer och lika attraktivt för nya kontorsetableringar som Stockholms innerstad. Friends Arena och Mall of Scandinavia är viktiga orsaker till områdets framgång. Vi på Fabege är mycket stolta över att vi tillsammans med Solna Stad kunnat utveckla en helt ny stadsdel på så kort tid - och vi är bara halvvägs, säger Stefan Dahlbo, VD på Fabege, huvudägare i Friends Arena.

 

Fakta om Friends Arena

Friends Arena är Sveriges nationalarena och en av världens mest moderna multiarenor.

Arenan klarar evenemang på alla underlag, från naturgräs och grus till is och parkett, med snabba byten där emellan. Med öppningsbart tak kan evenemang ske året runt, oavsett väder. Publikkapaciteten för fotbollsmatcher är 50 000 sittplatser, medan man vid konserter kan få in upp till 75 000 personer (inkluderar ståplatser).

 

Friends Arena är hemmaarena för AIK Fotboll och svenska herrlandslaget i fotboll. Arenan uppfyller också UEFA:s och FIFA:s regelverk för internationell fotboll och har haft två stora internationella UEFA-evenemang: UEFA Europa League-finalen 2017 mellan Ajax och Manchester United och UEFA Dam EM som spelades till en rekordpublik 2013.

 

 

 


Om Stockholm Live

Stockholm Live driver Nordens mest besökta arenor i form av Avicii Arena, Hovet, Annexet, Tele2 Arena och Friends Arena i Solna, samt även Södra Teatern på Södermalm i Stockholm. Vi driver även attraktionen Skyview vid Avicii Arena. Varje år besöker över 3 miljoner människor Stockholm Lives arenor och de evenemang och aktiviteter som de gästas av. Stockholm Live är en del av ASM Global, ett världsledande företag inom arenadrift och evenemangsstrategi som driver över 325 arenor, stadium, kongresscenters samt teatrar världen över. För mer information se www.stockholmlive.com alternativt www.asmglobal.com.