2019-02-18 14:16Pressmeddelande

Ericsson Globe firar 30 år av jubel

– födelsedagen firas med unik bildutställning på fasaden

 

Den 19 februari var det 30 år sedan prins Bertil klippte bandet och officiellt invigde det som då var Stockholms största inomhusarena – Globen. Invigningen skedde lagom till startskottet för Hockey-VM där Sverige och Stockholm stod som värd detta år. 30 år efter invigningen håller Ericsson Globe ställningarna som världens största sfäriska byggnad och rankas idag efter stadshuset, som huvudstadens mest symboliska byggnad.

Som en del i firandet invigs imorgon en unik bildutställning med 30 minnesvärda evenemangsbilder, en bild från varje år, som projiceras på byggnadens fasad kvällstid mellan klockan 18-19 fram till den 26 februari, med bland andra David Bowie, Bono, Beyoncé och förstås minnesvärda sportögonblick. Utöver bilderna, kommer fasaden också att prydas av besökarnas egna berättelser och minnen från åren som gått.

– Vi vill ta tillfället i akt och hylla Ericsson Globe och uppmärksamma vad den betytt genom åren för publiken, artister och idrottsstjärnor och inte minst för att attrahera fler och större evenemangsupplevelser till Sverige och Stockholm, säger Marie Lindqvist, vd för Stockholm Live.

Genom åren har alltifrån påvar och presidenter äntrat Ericssons Globes scen till världsartister, Nobelpristagare, sportstjärnor och ståupp-komiker. 

Förutom att vara en arena för de stora artisterna så är Ericsson Globe även varit hem åt stora sportevenemang, utöver ishockeyn även handboll, volleyboll, tennis, ridsport, friidrott, innebandy, konståkning, brottning, basket, bordtennis, gymnastik, motorsport, fitness, e-sport, boxning, inomhusfotboll, kampsport och schack.

 

Ericsson Globe i siffror genom 30 år:

 

·     Antal besökare – över 25 000 000 

 

·     Antal evenemang – drygt 3 300

 

·     Publikrekord – Metallica 7 maj 2018, 17 303 besökare

 

·     Största enskilda evenemang – Hockey VM 1989. Totalt spelades 34 matcher inför 390 465 åskådare. 

 

·     Artister som spelat flest gånger – Bob Dylan och Rod Stewart har båda haft 9 spelningar vardera, tätt följda av Metallica och U2 med 8 spelningar var.

 

·     Antal Melodifestivalfinaler – 12 och därtill 2 Eurovision Song Contests

 

·     Antal VM och EM-arrangemang  – 17 stycken

 

·      Antal hemmamatcher för AIK Hockey – 278 

 

·      Antal hemmamatcher för DIF Hockey – 452 

 

·     Antal Ishockey-VM – 4 stycken –  1989, 1995, 2012, 2013

 

·     Nobelprisutdelningar – 1

 

Om byggnaden

Höjd: 85,2 meter, världens största sfäriska byggnad

Publikkapacitet: 13 850 vid sportevenemang, + 16 000  vid konsert.

Arkitekt: Berg Arkitektkontor

Total volym: 605 000 kubikmeter

Ericsson Globe är idag ”blåmärkt” enligt Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering av byggnader med särskilt kulturhistoriskt värde.

 

För mer information; Daniel Stålbo, Marknads- och kommunikationsdirektör, 073-377 59 52

 

 

OM STOCKHOLM LIVE

Stockholm Live driver Nordens mest besökta arenor i form av Ericsson Globe, Hovet, Annexet, Tele2 Arena och attraktionen SkyView i Stockholm, samt Friends Arena i Solna. Varje år besöker ca 3 miljoner människor Stockholm Lives arenor och de över 330 idrotts- och underhållningsevenemang som de gästas av. Stockholm Live är en del av AEG, Anschutz Entertainment Group, ett världsledande företag inom idrotts- och underhållningsevenemang. För mer information, se www.stockholmlive.com samt www.aegworldwide.com


Om Stockholm Live

Stockholm Live driver Nordens mest besökta arenor i form av Ericsson Globe, Hovet, Annexet, Tele2 Arena och attraktionen SkyView i Stockholm, samt Friends Arena i Solna. Varje år besöker ca 3 miljoner människor Stockholm Lives arenor och de över 330 idrotts- och underhållningsevenemang som de gästas av. Stockholm Live är en del av ASM Global, ett världsledande företag inom drift och utveckling av kongresscenter och evenemangsarenor, med huvudkontor i Los Angeles, USA. För mer information se www.stockholmlive.com alternativt www.asmglobal.com.